Gépkezelő képzés

 

                      Kinek kell OKJ-s bizonyítvány? És kinek gépkezelői jogosítvány?

 

     Az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII.4.) GM rendelet az emelőgépek kezelési jogosultságát szakképesítéshez köti, ami  az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képesítéssel igazolható.

     Az ezt követően megjelent szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény valamint a  150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelettel kiadott Országos Képzési Jegyzékben (a továbbiakban: OKJ) valamint a 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet előírásai szerint mindenféle ipari, kereskedelmi vagy közlekedési és építőipari telepített vagy mobil gép kezeléséhez OKJ képesítés szükséges.

      A közúti járművek megrakásában részt vevőknek a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VII.31.) KHEM rendelet 2. § (1) értelmében az építőgépkezelő jogosítvány vagy gépkezelő jogosítvány megszerzése nem mentesít a fent említett OKJ-s szakképesítés megszerzésének kötelezettsége alól.

     Ez a rendelkezés azt is kimondja, hogy a 2009 előtt szerzett ÉPÍTŐGÉPKEZELŐ JOGOSÍTVÁNY legfeljebb 2016 júniusr 30. ig használható. Ezután az OKJ szakképesítéssel együtt érvényes GÉPKEZELŐ JOGOSÍTVÁNY szükséges a munkakör betöltéséhez.

                          Az Építőgépkezelő Jogosítvány 2016. június 30. után érvényét veszti.

     Ez azt jelenti, hogy mindenféle gép kezeléséhez OKJ bizonyítvány szükséges, de a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek Gépkezelői Jogosítvány is szükséges.

     Ha kétség merül fel a régi OKJ-s bizonyítvány megfelelőségét illetően, az OKJ-s képesítések megfeleltetése tárgyában egyértelmű eligazítást ad a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint egyes, szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló 12/2013. (III. 29.) FM rendelet 1. melléklet II. 1-12 sorszám alatt felsorolt szakképesítések tekintetében szerzett jogosultságok megfeleltetése. 

 

            ISKOLÁNKBAN EGYÜTT VAGY KÜLÖN-KÜLÖN MINDKETTŐT MEGSZEREZHETI!!!

Elérhetőség

Kangar Autósiskola
1196 Budapest XIX. Fő utca 59.

+36 70 679 0589

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode